„Tanácsadás” AGRO CS

Multicote technológiáról

Multicote - hosszanható burkolt műtrágyák.

A hosszanható műtrágya használata megbízható és hatásos módja a tápanyagok biztosításának a talajban. Ennek legefektívebb módja a burkolt műtrágyák alkalmazása, melyek féláteresztő polimer burokkal vannak ellátva. Ebben az esetben a Haifa Chemical Ltd. szabadalmaztatott Multicote technológiáról van szó.

Az említett technológia a következő előnyöket nyújtja a termesztőknek:

  • a tápanyagok fokozatos leadása könnyen felvehető formában
  • a termesztett kultúrák tápanyagellátásának optimalizációja
  • csökken a lehetséges gyökérperzselés veszélye
  • a tápanyagok kihasználásának hatékonysága
  • a tápanyagveszteségek minimalizálása
  • gátolja a talajvizek kontaminációját.

Multicote technológia – tápanyagok felszabadulásának mechanizmusa:

Tápanyagok polimer burokban.
A talajoldat fokozatos behatolása a polimer burkon át.
A tápanyagok oldódása a granulátumban, majd fokozatos felszabadulása a talajba. Ez a folyamat főképp a talajhőmérséklet függvényében történik. A további hatások, mint például a nedvesség, pH érték, mikrobiális aktivitás nincsenek jelentős hatással a tápanyagok felszabadulására.
Egy bizonyos idő után feloldódik majd feltárul a granulátum egész tartalma.
Végül csak a tökéletesen kiürült burok marad, mely idővel maradék nélkül lebomlik.

Alkalmazási terület szerint a következő termékeket különböztetjük meg:

Multicote ® – dísz és gyümölcsfaiskolák részére, ahol biztosítja a megfelelő tápanyagutánpótlást a szaporítástól egészen a kitermelés idejéig. Eredményképp egészségesebb és fejlettebb egyedeket kapunk. Tekintettel a technológiák és termesztett növénykultúrák széles skálájára 4M, 6M, 8M, 12M és 16M (hónapos) hatású műtrágyák állnak rendelkezésünkre. Általában mindegyik fajta tartalmaz mikroelemeket is.

Multicote ® Agri / Multigro ® – a mezőgazdasági és kertészeti területek számára biztosítja az effektív alkalmazást és tápanyagellátást az adott kultúrák egész vegetációs ideje alatt. Ellentétben a hagyományos műtrágyákkal egyszerűsíti a termelési folyamatot és helytelen alkalmazás esetén is minimalizálja a lehetséges károkat. A tápanyagok felszabadulása szempontjából ismerünk 4M,6M és 8M hónapig ható műtrágyát.

Multicote ® Turf / Multigreen ® – a termékek elsősorban golf- és sportpályákhoz, nyilvános és magán gyepterületek fenntartásához vannak kifejlesztve. Ez a műtrágyacsoport a gyep táplálásának új módszerét kínálja, mely figyelembe veszi a növekedési faktorokat, az éghajlati viszonyokat és a karbantartás intenzitását. A gyep fajtája és fenntartása szerint a következő termékeket ismerjük:

  • Multigreen: a dísz-, sport- és haszongyepek trágyázásához
  • Multigreen mini: elsősorban az alacsonyabban vágott gyepre
  • Hi-Green: finoman granulált gyeptrágya methil-karbamid tartalommal, mely a speciális gyepekre (green) lett kifejlesztve
  • Multi-K: finoman granulált műtrágya elsősorban a gyep őszi tápanyagellátására.
Ezt a cikket a Tanácsadás alá sorolták. Könyvjelző Állandó link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük