„Tanácsadás” AGRO CS

Ébresszük fel a gyepet téli álmából

A hosszú téli álmot követően segítenünk kell a gyepnek, hogy fel tudjon készülni új vegetációs időszakára.

A gyepben a téli hónapok alatt a fűszálak között elhalt növényi részek, fűnyesedék és mohás felületek rakódhattak le. Az így kialakult réteg legnagyobb veszélye, hogy nem engedi a földbe szivárogni a vizet és a tápanyagokat. Továbbá pont az ilyen környezet kedvez a leginkább a kártevőknek. Mit tehetünk tehát, hogy gyepünk újra kertünk dísze legyen?

Akik sikeresen szeretnének gyepet létesíteni, azoknak feltétlenül tudniuk kell, hogy a gyep áprilisban és májusban éli legintenzívebb vegetációs időszakát. A gyepet ilyenkor erőteljes növekedés és bokrosodás jellemzi. A gyepet tehát erre az időszakra a lehető legjobban fel kell készítenünk.

Adjunk a fűszálaknak levegőt

Mégha ősszel sikerült is a gyepet megszabadítani a földre hulló levelektől és gallyaktól, a télen egyéb gazok lephették el. A gyepnek és a talajnak is levegőre és napsütésre van szüksége, ezért első lépésben egy sűrű gereblyével alaposan gereblyézzük át a gyepfelületet.
A hótól ázott, tömörödött talajnak nagy szüksége van egy alapos szellőzetetésre. Használhatunk ásóvillát, mellyel 10-15 cm mélységbe szurkáljuk át a talajt. Erre a célra azonban a leginkább alkalmasak a gyepszellőztető vagy talajlazító gépek.

Szabaduljunk meg a nem kívánatos vendégektől

Tavasszal életre kelnek a gyomok is. Bár a gyepszellőztetés során egy részüktől már megszabadultunk, de van hogy elengedhetetlen a gyomirtó szerek használata vagy a gyom kézzel történő eltávolítása.

agro-mach-stop-3kg-hu

Szabaduljunk meg a mohától

A gyep elmohásodásának több oka is lehet: a talaj pH-ja elsavanyodásnak indul, a gyep rosszul szellőzik, a talaj túlságosan tömörödött, de a moha kialakulhat akkor is, ha a gyep állandóan árnyékban van és nem tud soha felszáradni. Van azonban egy kiváló megoldás, amely megoldhatja a problémát. A Gyepexpert műtrágyában található éles homokszemcsék megbontják a mohanövényzetet, és így lehetővé válik a hatóanyagok bejutása a mohába, amely így fokozatosan elpusztul. A műtrágya továbbá nitrogént és vasat tartalmaz. Ezen tápanyagoknak köszönhetően a gyep gyorsabban regenerálódik és a szabad helyek a moha eltávolítása után gyorsabban bekötődnek az alapnövényzetbe. Egészében véve javul a gyep minősége és színeződése.

 

Pótoljuk a gyepet ahol szükséges

Az összefüggő gyepfelületen károsodott, kiégett helyek keletkezhetnek, melyeket utánvetéssel pótolhatunk.


agro-travnikove-hnojivo-start-10kg

Lássuk el a gyepet tápanyaggal

Mint minden élőlénynek a gyepnek is tápanyagra van szüksége. A vegetációs időszak elején, de a sérült gyep regenerálásához is a legalkalmasabb egy „startoló“ gyeptrágyát alkalmazni. Az ilyen gyeptrágya legfőképp nitrogénnel látja el a gyepet, amely tápanyag fontos szerepet játszik a zöld levelek képződésénél. Így beindul a gyep növekedése. A műtrágya ként is tartalmaz, ami a fehérje képződésénél fontos. A gyep egy-két héttel a trágyázást követően élénk zöld színű lesz és növekedni kezd.

Öntözés

A szakemberek a ritkább időszakonkénti nagyobb, kiadósabb öntözést javasolják. A gyakori de kevés mennyiségű öntözés a gyökerek elsekélyesedését eredményezi, mivel a gyökerek mindig a talaj felső nedves részében maradnak. Az öntözés jó hatással van a tápanyagok oldódására és az azt követő felszívódásukra is.

Eljött az első fűnyírás ideje

Mindezek után jön el az ideje az első fűnyírásnak is. A rendszeres nyírás fontos a minőségi gyep kialakításához. Következtében kialakulnak a a fűszálak oldalhajtásai és így növekszik a gyep sűrűsége. A fűnyírás gyakoriságát a fűmagok fajtája, az öntözés, az évszakok és egyéb tényezők is meghatározzák

Ezt a cikket a Tanácsadás alá sorolták. Könyvjelző Állandó link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük